V Ogólnopolskie Seminarium Młodych Medioznawców i Komunikologów, Kraków, 27.11.2021 r.

W sobotę 27 listopada 2021 roku odbyło się V Ogólnopolskie Seminarium Młodych Medioznawców i Komunikologów. Jest to cykliczna inicjatywa Polskiego Towarzystwa Komunikacji Społecznej, która odbywa się co dwa lata. Poprzednie edycje miały miejsce we Wrocławiu, Gorzowie Wlkp., Poznaniu i w Bydgoszczy. Tegoroczne spotkanie odbyło się we współpracy z Uniwersytetem Jagiellońskim w Krakowie, ze względu na sytuację związaną
z pandemią COVID-19 miało charakter zdalny.

Tematem przewodnim tegorocznego spotkania była szeroka perspektywa komunikacji społecznej i mediów w obliczu aktualnych wyzwań, kryzysów i zmian w debacie publicznej. Podczas wielu wydarzeń naukowych w czasie pandemii COVID-19 wielu z nas zauważyło nowe problemy badawcze lub jeszcze bardziej eksploruje te doskonale nam znane, dlatego tematyka seminarium ukierunkowana została na wsparcie tych wysiłków naukowych.

Ideą spotkania była praca w małych grupach roboczych pod kierunkiem doświadczonych naukowców - mentorów. Była to pełna otwartości i zaangażowania przestrzeń do zdobycia pierwszych naukowych doświadczeń. Nie były wymagane wybitne umiejętności metodologiczne, a szczera chęć podjęcia się wyzwania badawczego w miłej atmosferze i pomysł na projekt badawczy.

Wydarzenie rozpoczęło się od oficjalnych powitań i ciepłych słów skierowanych do uczestników przez prezes PTKS prof. dr hab. Iwonę Hofman, dyrektor IDMiKS UJ oraz wiceprezes PTKS dr hab. Agnieszkę Hess, prof. UJ oraz kierowniczkę Forum Młodych Medioznawców i Komunikologów dr hab. Katarzynę Kopecką-Piech.

Od razu po rozpoczęciu młodzi naukowcy weszli w rytm pracy. W pierwszej części tzw. „roboczej” przedmiotem dyskusji były przesłane wcześniej w formularzu zgłoszeniowym zagadnienia, będące w trakcie powstawania (working papers), wstępne raporty i analizy z którymi z wyprzedzeniem zapoznali się wszyscy członkowie grup. Uczestnicy zostali dobrani według podobieństwa tematyki, perspektywy badawczej lub wykorzystywanych metod. Pod kierunkiem eksperta i we współpracy z pozostałymi członkami zespołów realizującymi podobne badania, uczestnicy mieli okazję wspólnie przeanalizować w przyjaznej atmosferze zagadnienia związane z dalszą pracą.

Podczas tegorocznej edycji seminarium pracowały cztery zespoły wraz ze swoimi ekspertami: (1) Nowe i (nie)nowe kanały komunikowania politycznego – dr hab. Agnieszka Walecka-Rynduch, prof. UP, (2) Komunikacja i public relations – dr hab. Monika Przybysz, prof. UKSW, (3) Polski system medialny w procesie zmian – dr hab. Olga Dąbrowska-Cendrowska, prof. UJK oraz (4) Język w mediach pod przewodnictwem dr Małgorzaty Majewskiej z UJ.

Po obradach w grupie każdy z ekspertów podczas spotkania ogólnego podsumował pracę w zespołach. Na koniec mentorzy zaprezentowali swoje badania i projekty nad którymi teraz pracują. Uczestnikami seminarium byli studenci oraz doktoranci z ośrodków naukowych w  Warszawie, Krakowie, Lublinie, Kielcach, Łodzi, Poznaniu i Toruniu.

Podczas zakończenia seminarium kierowniczka FMMiK dr hab. K. Kopecka-Piech zapowiedziała VI edycję, która odbędzie się w 2023 roku we współpracy z Uniwersytetem Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.

mgr Tomasz Łysoń

mgr Krzysztof Marcinkiewicz